srijeda, 29 Juli 2020 21:01

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović donio je Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg Kurban-bajrama
Prema novoj instrukciji, otkazuju se sve bajramske svečanosti i prijemi, kao i druge vjerske manifestacije osim namaza.U džamijama će se klanjati samo farzovi radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu-namaz. Hutbe se ograničavaju na 5-7 minuta, a dova se uči odmah iza farza.Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama u džamijama će klanjati samo imam i džematski odbor, a džamija će za bajram-namaz biti otvorene samo 15 minuta prije namaza uz primjenu mjera zaštite.

Instrukcije za klanjanje:
1. Poštovati naredbe i preporuke nadležnih državnih organa.
2. Izvršiti temeljito čišćenje, dezinfekciju i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih
objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za Bajram-namaz.
3. Osigurati dezinfekciono sredstvo za ruke na ulazu u džamije, kao i hlor za dezinfekciju
obuće.
4. Onemogućiti korištenje abdesthana, zajedničkih peškira i drugih predmeta i sredstava
za zajedničku upotrebu.
5. Bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja:
• je pozitivna na korona virus
• je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virusnu infekciju
• ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje i dr.)
• se nalazi u propisanoj izolaciji
• ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu a koja je u samoizolacijciji
6. Lica koja budu dolazila u džamiju dužna su:
• prije dolaska u džamiju obaviti potrebnu ličnu higijenu te uzeti abdest
• posjedovati i pravilno nositi masku
• izvršiti dezinfekciju ruku na ulazu
• izbjegavati bliski kontakt i održavati propisanu fizičku distancu (minimalno 1 metar)
• nositi i koristiti vlastitu sedžadu, prethodno dezinficiranu
• obuću odlagati u pojedinačne vlastite kese
• po povratku kuci primjenjivati higijenske mjere koje se odnose na presvlačenje odjeće i obuće i drugih higijenskih mjera prevencije i zaštite od infekcije.
7. Izvršni odbor MIZ Nevesinje na redovnoj 10. Sjednici donio Odluku da će se Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje klanjati će na slijedećim mjestima Careva džamija - Nevesinje,    Bijenja,    Kljuna,  Sopilja,    Presjeka i  Kruševljani

Centralna manifestacija klanjanja Bajram-namaza je u Carevoj džamiji u Nevesinjuu.
8. Čestitanja obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance.
9. Džematski odbori su dužni angažirati redare za praćenje poštivanja propisanih mjera.
10. Otkazati masovne bajramske svečanosti i prijeme, kao i druge vjerske manifestacije
osim namaza.
11. Od ponedjeljka 27.7. 2020. u svim džamijama klanjaju se samo farzovi radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu-namaz. Hutba ograničiti na 5-7 minuta, a dovu učiti odmah poslije farza, kako na dnevnim namazima tako i na džumi.
Džamiju za Bajram-namaz otvoriti 15 minuta prije Bajram-namaza uz primjenu mjera zaštite.
12. Sve navedene mjere nastaviti primjenjivati i nakon bajramskih

nedjelja, 24 Maj 2020 17:36

Na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje Bajram namaz je klanjan u šest džemata:
Careva džamija - Nevesinje
Bijenja
Kljuna
Sopilja
Presjeka
Kruševljani

ponedjeljak, 12 Avgust 2019 15:56

I ove godine Hadžijski bajram klanjan je u šest džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje. Lijepo vrijeme, vrijeme godišnjih odmora  i sve veća duhovna povezanost Nevesinjaca i njihovih potomaka sa Nevesinjskim krajem rezultirali su punim džamijama na bajramsko jutro. Vjernici su poslije klanjanja bajrama pristupili obavljanju klanja kurbana u svojim avlijama, pred svojim domovima, onako kako su to radili naši preci stotinama godina kroz historiju, potvrđujući i  na taj način da su odlučni tu tradiciju nastaviti i prenijeti na nove generacije. 

četvrtak, 01 Avgust 2019 17:35
Obavjestenje:
Dana 18.08.2019.godine(nedjelja) u Donjoj Bijenji će se održati Mevlud i otkriti spomen obilježje stradalim u posljednjem ratu -agresiji na BiH 1992-1995 iz džemata Bijenja (Donja Bijenja, Gornja Bijenja, Postoljani) sa početkom u 11:30 sati.
Dobro nam dosli !
Esselamu alejkum.
utorak, 18 Juni 2019 05:49

U nedjelju, 30. juna 2019. godine sa početkom u 12 sati obilježiti će se 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima Nevesinja, centralnom manifestacijom kod zajedničkog spomenika svim stradalim Bošnjacima Nevesinja u ratu 1992-1995 u mjestu Kljuna. Pozivamo sve Bošnjake, a posebno one čiji su korjeni sa ovih prostora, kao i sve ljude dobre volje i čista obraza, da svojim prisustvom iskažu poštovanje i prisjete se stradanja Bošnjaka Nevesinja.

ponedjeljak, 17 Juni 2019 08:25

Dana 16.06.2019. godine., u haremu Čanje-Odžak, uz prisustvo većeg broja mještana i gostiju, proučen je i poklonjen Jasin za sve ubijene mještane na današnji dan 1992. godine.

petak, 14 Juni 2019 10:36

U četvrtak, 13. juna 2019. godine, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović  je boravio u službenoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Nevesinje. U pratnji muftije bio je i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva mostarskog Ilham ef. Puce.

Ovom prilikom nevesinjski glavni imam Mehmed ef. Čopelj upoznao je muftiju sa stanjem vjerskog života i realizovanim aktivnostima u proteklom periodu. Upriličena je posjeta Sinan Kadi ef. (Čučkovoj) džamiji, kao i lokalitetu Velijudina Bakrača (Dugalića) džamije, a akšam-namaz je klanjan u Carevoj džamiji.

Nevesinjski glavni imam je upoznao muftiju s planom organizacije zajedničkih ibadeta tokom ljetnih mjeseci u svim džamijama i mesdžidima na području Nevesinja s posebnim fokusom na Carsku, Sultan Bajezidovu džamiju.

zekat

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija