ponedjeljak, 12 Avgust 2019 15:56

I ove godine Hadžijski bajram klanjan je u šest džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje. Lijepo vrijeme, vrijeme godišnjih odmora  i sve veća duhovna povezanost Nevesinjaca i njihovih potomaka sa Nevesinjskim krajem rezultirali su punim džamijama na bajramsko jutro. Vjernici su poslije klanjanja bajrama pristupili obavljanju klanja kurbana u svojim avlijama, pred svojim domovima, onako kako su to radili naši preci stotinama godina kroz historiju, potvrđujući i  na taj način da su odlučni tu tradiciju nastaviti i prenijeti na nove generacije. 

četvrtak, 01 Avgust 2019 17:35
Obavjestenje:
Dana 18.08.2019.godine(nedjelja) u Donjoj Bijenji će se održati Mevlud i otkriti spomen obilježje stradalim u posljednjem ratu -agresiji na BiH 1992-1995 iz džemata Bijenja (Donja Bijenja, Gornja Bijenja, Postoljani) sa početkom u 11:30 sati.
Dobro nam dosli !
Esselamu alejkum.
utorak, 18 Juni 2019 05:49

U nedjelju, 30. juna 2019. godine sa početkom u 12 sati obilježiti će se 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima Nevesinja, centralnom manifestacijom kod zajedničkog spomenika svim stradalim Bošnjacima Nevesinja u ratu 1992-1995 u mjestu Kljuna. Pozivamo sve Bošnjake, a posebno one čiji su korjeni sa ovih prostora, kao i sve ljude dobre volje i čista obraza, da svojim prisustvom iskažu poštovanje i prisjete se stradanja Bošnjaka Nevesinja.

ponedjeljak, 17 Juni 2019 08:25

Dana 16.06.2019. godine., u haremu Čanje-Odžak, uz prisustvo većeg broja mještana i gostiju, proučen je i poklonjen Jasin za sve ubijene mještane na današnji dan 1992. godine.

petak, 14 Juni 2019 10:36

U četvrtak, 13. juna 2019. godine, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović  je boravio u službenoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Nevesinje. U pratnji muftije bio je i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva mostarskog Ilham ef. Puce.

Ovom prilikom nevesinjski glavni imam Mehmed ef. Čopelj upoznao je muftiju sa stanjem vjerskog života i realizovanim aktivnostima u proteklom periodu. Upriličena je posjeta Sinan Kadi ef. (Čučkovoj) džamiji, kao i lokalitetu Velijudina Bakrača (Dugalića) džamije, a akšam-namaz je klanjan u Carevoj džamiji.

Nevesinjski glavni imam je upoznao muftiju s planom organizacije zajedničkih ibadeta tokom ljetnih mjeseci u svim džamijama i mesdžidima na području Nevesinja s posebnim fokusom na Carsku, Sultan Bajezidovu džamiju.

ponedjeljak, 03 Juni 2019 16:17
Bajram namaz na području Medžlisa IZ-e Nevesinje klanjat će se u šest džamija: • Čaršija – Careva džamija u 7:00 sati • Kljuna u 7:00 sati • Presjeka u 7:00 sati • Sopilja u 7:00 sati • Donja Bijenja u 7:00 sati • Kruševljani u 7:00 sati Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva ove godine bit će održana u sultan Selimovoj džamiji u Stocu. Drugi Dan Bajrama odlukom Rijaseta IZ-e u BiH tradicionalno se obilježava kao Dan šehida.
subota, 22 Decembar 2018 20:19

Nakon održanih izbora na području Medžlisa IZ-e Nevesinje izabrani zastupnici danas su (22.12.2018.) na konstituirajućoj sjednici Skupštine, kojom je predsjedavao Hamid Mutilović, izabrali nove članove Izvršnog odbora. Rezultate glasanja, nakon izbornog procesa, objavio je predsjednik biračke komisije Ferid Karadža.

U Izvršni odbor Medžlisa Nevesinje izabrani su:

Šefko ef. Tinjak, Asim Brajević, Salko Čamo, Šerif Kujan, Šefko Fočić i Mušan Šarančić.

Član Izvršnog odbora po položaju je i glavni imam Medžlisa IZ-e Nevesinje Mehmed ef. Čopelj. Oni će na prvoj sjednici između sebe izabrat predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Nevesinje. Inače, prema pravilniku o radu Skupština Medžlisa IZ-e Nevesinje broji 18 zastupnika. Sjednica je održana u administrativnom sjedištu Medžlisa uz Carevu džamiju u Nevesinju.

Merhumi

Najčitanije

sredstva

MIZ Nevesinje na Facebook-u

Postanite naš dopisnik

Šaljite nam vijesti, obavijesti, slike na našu email adresu vijesti@medzlis-nevesinje.com i mi ćemo iste objaviti!

Vaktija